woensdag 9 juni 2010

DRAAITAFEL

De bouw van een draaitafel.

Acryl SME 20 met motorcontroller

                                          Graniet, éénpunt gelagerd olie gedempte carbon arm 
Draaitafel van glas omwentelings tellerIn aanbouw;  luchtgelagering voor arm en plateau nieuw projectAcryl, RVS en staal. boven aanzichtAcryl, RVS en staal. voor aanzichtHOUT + ACRYL + MAGNEETLAGER + LUCHTARM


Geruime tijd in aanbouw; gemaakt van massief eiken en voorzien van drie rvs "pilaren" waarvan er twee verstelbaar zijn. Het plateau wordt aangedreven door een kleine gelijkstroom motor van hoge kwaliteit en is ondergebracht in één van de drie rvs pilaren. De aandrijving is voorzien van een magneetlager en wordt met een platte snaar aangedreven. Het plateau is van poly-carbonaat en voorzien van een schroefbare rvs platenklem. Het geheel kan zowel op 220 volt als op accu draaien. De luchtarm is een ontwerp van Ladegaard. Deze arm is door een handige doe het zelver in een middag tijd in de "keuken" te maken!! Het ontwerp is niet alleen geniaal maar is ook verbluffend goed. De luchtarm zelf is zwenkbaar voor het afstellen en is eveneens op een massief eiken voet geplaatst. In de luchtarm is het boven beschreven MC element gemonteerd. Lucht wordt verzorgd door een regelbare aquariumpomp (ik heb de pomp voor 35 euro gekocht in een tuincentrum) en is met tussenkomst van een drukvat van 10 liter met de arm verbonden. De "lucht" oplossingen bevallen zo goed dat er een granieten plateau van 12 kilogram met een direct drive motor er vlekkeloos op kan draaien. (iets voor een volgend project)

GLAS-DRAAITAFEL + RVS/CARBON-ARM + OMWENTELINGS TELLERDeze draaitafel sta al 3 jaar te wachten om te worden "afgemaakt". De voet is van twee lagen glas welke gelijmd zijn met doorzichtige folie. Verder is de draaitafel voorzien van een RVS cilindrische voet die met een antislipmat "los" op de glasplaat sta. De "arm steun" is ook gemaakt van RVS ook deze is "los geplaatst" op de glasplaat. Verder is er een motorcontrol welke is voorzien van een toerenteller. Deze toerenteller is afkomstig uit de fietswereld. Een censor zorgt voor de verbinding met het plateau eveneens van glas, en de fietsteller. Deze is afleesbaar tot en met 99.9 omwentelingen. De teller wordt gebruikt tot 45 omwentellingen per minuut. 78 omwentelingen per minuut is dus ook mogelijk.
De arm is van een carbonversie en is voorzien van een RVS achterkant en contra gewicht. Ophanging van het element vindt plaats door middel van "een" schroef. Het geheel hangt aan een dunne nylon draad die tevens gebruikt wordt voor de dwarsdruk compensatie te regelen. [Afgekeken van een bestaand ontwerp (Scheu)]
Wat niet is afgekeken is het nieuwe pickup element. Dit is eveneens gemaakt van,dunwandig, RVS. Hierin verborgen, een in drie delen gemaakt delrin ophangsysteem, voor het feitelijke element. Het linker en rechter deel delrin wordt gebruikt om de aansluitpennen in te herbergen. Het middelste deel wordt gebruikt voor het MC element welke is voorzien van een conisch aluminium catilever. de tip is 0,03x 0,70. Omdat er nogal wat afstel mogelijkheden aanwezig zijn moet het geheel aan nadere inspectie onderworpen worden. Het MC element speelt nu op 1.50 gram bij 60 mu maar is voor verbetering vatbaar.
De aandrijving wordt verzorgt door een kleine, maar hoogwaardige electromotor met motorregeling. Het geheel draaid, naar goede gewoonte, op een 12 volt accu.

Na het bezoeken van JK's nationale pick-up dagen, heeft Hr. van den Hul zich bereid getoont om nog wat wijzigingen aan te brengen. Dit heeft er toe geleid dat het MC-element beter speelt als dat het gedaan heeft. Waar pick-up dagen niet goed voor zijn !!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten