dinsdag 24 augustus 2010

TONE ARM

De bouw van een [ lucht gelagerde ] pick-up arm.foto een


Na vele experimenten met pick-up armen wordt het
tijd om het eens te gaan wagen een luchtgestuurde arm te bouwen. Een arm kan worden gebouwd rond om een lage druk systeem. Een andere mogelijk is dat je gebruik maakt van een hoge druk systeem. Het lage druk systeem is zelfs met een kleine aquarium pomp te bedienen. Een hoge druk systeem is twee bar geen uitzondering. Het hoge druk systeem lijkt aantrekkelijk. Vervelend is dat je een "echte" compressor nodig heb. Heb je voor je zelf de mogelijkheid om lucht te draaien, een reduceer ventiel er tussen enkele meters slang en klaar.

foto twee

De in hoogte verstelbare tangentiaal arm wordt opgebouwd met een ronde aluminium armbuis van ongeveer 300 mm. lang en met een diameter van 25 mm. Daar over heen komt een lagerbuis van ongeveer 100 mm. lang. deze wordt zoveel mogelijk op maat gedraaid en daarna wordt deze buis gehoond. Hierbij is de kunst een zo'n rond mogelijke armbuis te gebruiken en de met de grootst mogelijke nauwkeurigheid passend te maken met de 100 mm. lange lagerbuis.

foto drie
De hoogte verstelling, in dit geval, is ongeveer 15 mm. Uitgaande van een hoogte van 20 mm. boven het plateau wordt dat van 12.5 mm. tot 27.5 mm. Het moet vreemd gaan als hier een MC/MM element niet mee kan afstellen. Meeste elementen hebben een hoogte van 18 mm. De hoogte verstelling is gemaakt van een stuk RVS as. Deze is voorzien van zes millimeter schroefdraad. Hoogte verschil van 1 mm. is precies één slag draaien aan de knop boven op de voet.

foto vier
Deze lagerbuis is een afwijkend model. De uiteinde zijn voorzien van messing ringen, met een hoogte van vijftien millimeter. De binnen zijde is verder uitgedraaid om een "luchtkamer" te maken. In theorie zou deze de lucht vast moeten houden en beter verdelen langs de messing ringen. Het geheel is nog niet speelklaar. Mocht deze nieuwe versie niet het gewenste resultaat opleveren dan wordt terug gegaan naar een lagerbuis die met zo min mogelijk speling over de gehele armbuis zal glijden.

 foto vijf
Detail van de kolom met een daarin gemonteerde messing ring.
foto zes
Foto zes is een detail van de borging. Hiermee kan bijna speling vrij de kolom omhoog en naar beneden gedraaid worden.Dit is project No 3. Hierin werd aangegeven dat er met "oude video koppen" ook wat was te maken. Hoe het geheel ga worden is zelfs mij nog niet duidelijk. Mede ingegeven door Marco Brouwer (Audio Creative) is dit No 3 project van stal gehaald. Oude video recorders zijn er op dit moment nog in overvloed.
Er zijn ruwweg twee soorten koppen. Een met glij-lagers en een met kogel-lagers. De nauwkeurigheid van videokoppen moet goed zijn ander houd je verwrongen beeld over. Ik heb voor de kogel-lagers gekozen. Overtollig materiaal zoveel mogelijk in de draaibank, met spantang opgespannen, afgedraaid. De as is weinig aan veranderd. De bovenkant van de as is voorzien van een messing "bus". Deze messing "bus" is is voorzien van ballanceer gaatje aan de zijkant. Boven op de "bus zijn, van fabriekswege, vier gaatjes geboord. Deze worden later gebruikt worden voor bevestiging van de horizontale as. De verticale as is hiermee voorlopig "klaar". Hoe de horizontale as eruit ga komen te zien en welke soort arm hieraan bevestigd ga worden is nog niet helemaal duidelijk (voor mij). Maar... het begin is er!! Overigens; alles wat ik maak valt onder de categrie --proto typen--


Geen opmerkingen:

Een reactie posten